Trzy Najważniejsze Korzyści
od Technologii Zgrzewania Indukcyjnego

curve line under

Dlaczego warto uszczelniać indukcyjnie produkty mleczarskie?

Około 30 lat temu brytyjski przemysł mleczarski borykał się z poważnym problemem – mleko wyciekało z plastikowych butelek, co prowadziło do niezadowolenia sporej liczby klientów.

Oprócz szkód wyrządzonych reputacji poszczególnych marek z powodu kosztów poniesionych za zwroty ucierpiały również zyski producentów, ponieważ gdy przeciekała jedna butelka, supermarkety zwracały całe partie – wraz z rachunkiem.

Wtedy rozwiązanie dostarczyła firma Enercon – Zgrzewanie indukcyjne – dodając prosty kawałek foli do pojemnika, można było zapobiec nieszczelności.

Wkrótce po tym w przemyśle rozprzestrzeniła się technologia indukcyjna. Dzisiaj Enercon Industries odpowiada za 4,2 miliarda butelek mleka uszczelnianych każdego roku, a jako że coraz więcej producentów z branży mleczarskiej zaczyna zgrzewać opakowania indukcyjnie, to liczba ta stale rośnie.

Od tego czasu technologia zgrzewania indukcyjnego rozprzestrzeniła się na kolejne gałęzie przemysłu nabiałowego, w tym na producentów świeżego i smakowego mleka UHT, śmietan oraz jogurtów zwykłych i pitnych.

Oprócz zapewnienia odpowiedniej szczelności, innym ważnym powodem popularności zgrzewania indukcyjnego w przemyśle mleczarskim jest zabezpieczenie przed drobnoustrojami, które pozwala wydłużyć terminy przydatności produktów.

Dodatkowe zabezpieczenie w postaci folii ułatwia również transport, ponieważ produkt jest uodporniony na zmiany temperatur oraz niewłaściwe sposoby obchodzenia się z nim, dzięki czemu może podróżować dalej i znacznie dłużej.

Aby dowiedzieć się, w jaki sposób Enercon może ułatwić procesy produkcyjne w Twojej firmie, skontaktuj się z nami już dziś.

Kontakt

curve line over

Studia przypadku

ARLA

PRZEDŁUŻENIE TERMINU PRZYDATNOŚCI

Największa na świecie fabryka świeżego mleka, należąca do mleczarskiego giganta, firmy Arla, wybrała Enercon Industries na dostawcę zgrzewarek indukcyjnych do opakowań z nakrętkami, które zapewniają szczelność i świeżość produktów mlecznych. Usytuowana w Wielkiej Brytanii megamleczarnia należąca do firmy Arla Foods jest najbardziej zaawansowaną technologicznie placówką zajmującą się przetwórstwem mleka.

John Pollock

ZAPOBIEGANIE WYCIEKOM

Szkocka mleczarnia John Pollock & Sons przeszła na zgrzewanie indukcyjne po zaleceniu ze strony swojego dostawcy butelek, Nampak Industries. Porzucając starą metodę uszczelniania za pomocą zrywanych pasków, firma zwiększyła bezpieczeństwo, wydłużyła zdatność i zapobiegła nieszczelności swoich produktów.

Wyświetl studium przypadku
Jakosc uszczelnienia podstawa naszych rozwiazan

Uszczelnianie miliardów butelek na świecie

dairy industry footer