Trzy Najważniejsze Korzyści
od Technologii Zgrzewania Indukcyjnego
Dlaczego warto uszczelniać indukcyjnie produkty mleczarskie?
Około 30 lat temu brytyjski przemysł mleczarski borykał się z poważnym problemem – mleko wyciekało z plastikowych butelek, co prowadziło do niezadowolenia sporej liczby klientów.
Oprócz szkód wyrządzonych reputacji poszczególnych marek z powodu kosztów poniesionych za zwroty ucierpiały również zyski producentów, ponieważ gdy przeciekała jedna butelka, supermarkety zwracały całe partie – wraz z rachunkiem.
Wtedy rozwiązanie dostarczyła firma Enercon – Zgrzewanie indukcyjne – dodając prosty kawałek foli do pojemnika, można było zapobiec nieszczelności.
Wkrótce po tym w przemyśle rozprzestrzeniła się technologia indukcyjna. Dzisiaj Enercon Industries odpowiada za 4,2 miliarda butelek mleka uszczelnianych każdego roku, a jako że coraz więcej producentów z branży mleczarskiej zaczyna zgrzewać opakowania indukcyjnie, to liczba ta stale rośnie.
Od tego czasu technologia zgrzewania indukcyjnego rozprzestrzeniła się na kolejne gałęzie przemysłu nabiałowego, w tym na producentów świeżego i smakowego mleka UHT, śmietan oraz jogurtów zwykłych i pitnych.
Oprócz zapewnienia odpowiedniej szczelności, innym ważnym powodem popularności zgrzewania indukcyjnego w przemyśle mleczarskim jest zabezpieczenie przed drobnoustrojami, które pozwala wydłużyć terminy przydatności produktów.
Dodatkowe zabezpieczenie w postaci folii ułatwia również transport, ponieważ produkt jest uodporniony na zmiany temperatur oraz niewłaściwe sposoby obchodzenia się z nim, dzięki czemu może podróżować dalej i znacznie dłużej.
Aby dowiedzieć się, w jaki sposób Enercon może ułatwić procesy produkcyjne w Twojej firmie, skontaktuj się z nami już dziś.
Kontakt
Studia przypadku
PRZEDŁUŻENIE TERMINU PRZYDATNOŚCI
Największa na świecie fabryka świeżego mleka, należąca do mleczarskiego giganta, firmy Arla, wybrała Enercon Industries na dostawcę zgrzewarek indukcyjnych do opakowań z nakrętkami, które zapewniają szczelność i świeżość produktów mlecznych. Usytuowana w Wielkiej Brytanii megamleczarnia należąca do firmy Arla Foods jest najbardziej zaawansowaną technologicznie placówką zajmującą się przetwórstwem mleka.
ZAPOBIEGANIE WYCIEKOM
Szkocka mleczarnia John Pollock & Sons przeszła na zgrzewanie indukcyjne po zaleceniu ze strony swojego dostawcy butelek, Nampak Industries. Porzucając starą metodę uszczelniania za pomocą zrywanych pasków, firma zwiększyła bezpieczeństwo, wydłużyła zdatność i zapobiegła nieszczelności swoich produktów.